joi, 11 aprilie 2013

Taramul tuturor posibilitatilor

Si nu vorbesc despre Narnia. Nu e niciun dulap magic care sa te duca intr-un taram magic. E vorba de zona aia a orasului unde nu se avanta baietii de pe centru, pentru ca e o zona plina de tigani si de oamni care vor sa-i bata si sa le fure lucrurile. E zona aia a orasului fara asfalt si apa calda, de care fuge toata lumea. E zona de ghetoo a orasului, zona de care feresc toti.
In realitate, de fapt Craiovita e un oras in alt oras. Craiovita e primul cartier care se asfalteaza in pragul alegerilor. Despre partea etnica din cei aproximativ 100 de mii de locuitori ai sai...5% e mult daca spun ca sunt tigani. Batai de strada prin cartier...ultima data cand s-a intamplat ceva de genul cred ca a fost acum 15 ani.


Ma plimb acum pe bulevardele din cartier fara frica. Pana si cainii maidanzi sunt pasnici. Mirosul de asfalt ud de la ploaie se comina perfect cu sunetul de vioara, facut de un cersetor ambulant plasat in fata unei shaormarii. Da, in Craiovita, cersetorii canta si noaptea pe strazi! La ghiseul shaormariei, doi politisti isi comanda mancarea. Noapte lunga si pentru ei.
Un caine ma insoteste pana aproape de casa fara sa ma latre sau mai grav sa incerce sa ma muste. Ma urmareste la o distanta de siguranta in speranta ca o sa-i dau ceva sa manance. Ma apropii de blocul meu, de unde il intampina latratul altor caini, dar care se linistesc repede cand ma recunosc.
La non stop, 5 politisti isi beau cafeaua, pregatindu-se si ei la fel ca cei doi de la shaormarie, pentru o noapte alba de paza si ordine. Se uita dubios la mine, se uita si mai dubios cand imi dau gluga de pe cap si trec printre ei, intrand in magazin. Prima misiune pntru ei in seara asta s-a terminat: m-au escortat ca sa pot sa imi iau berea in siguranta.
Si daca politia romana ma vegheaza pe mine cand imi cumpar berea de la non stop, cum de mai spuneti de Craiovita ca e un cartier rau famat?! Poate fumat?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu