miercuri, 12 octombrie 2011

Hermannstadt süßen Hermannstadt...

E un adevar verificat si confirmat: Sibiul, arata la fel de bine indiferent de perioada anul, a zilei, a orei, a minutului. E la fel de magic si de atragator, in orice secunda a existentei sale. Cu ce sa incep? Cu strazile curate, casele renovate cu gust, orasul nou pus la punct si lasat la margine fara sa inghita istoria si orasul vechi? Cu indicatoarele puse in toate intersectiile la vedere? Cu parculetele lor pline de verdeata si fantani de unde poti sa ei apa? Ar fi ceva sa incep cu astea, dar prefer sa sar direct in nucleul orasului: Piata Mare, Biserica Evanghelica si restul atractiilor.
Ochii de pe acoperisuri ne-au privit si in seara trecuta la fel ca de fiecare data si oare cate nu or fi vazut ei de-alungul timpului? Stradutele inguste, te poarta pe pavajul lor printrun labirint care se invarte in jurul impozantului turn al Bisericii Evanghelice. Si e atat de liniste, aerul atat de racoros si plin de miros de iarna... parca te indeamna vremea asta sa intrii undeva sa bei ceva cald (sau rece, dupa preferinte). Si ajungi in locul ala pus perfect, in asa fel incat sa poti vedea Orasul de Jos de la fereastra.
Intrii in prima incapere, calduroasa si curata, treci de pianina care la ora asta doarme muta, si te asezi la masa din colt. Printre zecile de retete de cafea, prajituri si alte delicii, gasesti si specialitatea casei vieneze: Bere afumata! Un soi de bere neagra,cu un gust puternic de fum. Si desi, e destul de frig afara si berea e destul de rece, gustul afumat, parca te duce cu gandul al gratare facute in mijlocul verii si te incalzeste instant. E ora 0:30, mai avem cate ceva de vazut asa ca lasam Cafe Wien sa se odihneasca linistita si plecam sa ne pierdem pe strazi.
Catedrala Ortodoxa cu navele ei se vede in departare, apoi ne pierdem printrun pasaj si ajungem langa Parcul Astra. De acolo, spre zidul de fortificatie al orasului si apoi....spre casa....



Noapte buna, Sibiu, oriunde te-ai afla!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu