marți, 19 iulie 2011

Sibiu



Bilete de tren - 60 lei; cazare - 60 de lei; placerea de a bea o cafea la Cafe Wien, in timp ce privesti apusul peste oras si o pianina canta langa tine, NEPRETUITA!!!
Din momentul in cdare ai iesit din gara, simti aer de oras occidental, de oras plin de istorie, plin de cultura, de civilizatie. Turnul Bisericii Evanghelice, supravegheaza de sus, orasul si se inalta ca un far pe un tarm salbatic, penttru a te ghida catre centru. E vizibil din aproape colturile orasului si e ghidul perfect. N-ai nevoie de harta, n-ai nevoie de indrumari privind drumul, atat timp cat vezi turnul.
Si cu ochii tinta la el, in 10 minute de strabatut o strada pietruita, marginita de case medievale, ajungi in Piata Mare. Ochii din acoperisuri te privesc. Turnul Sfatului te cheama sa-l urci, Brukenthal -ul isi deschide portile in fata ta, copii rad veseli si alearga prin fantanile din mijlocul pietei. Tu zambesti, tragi aer in piept, o strangi de mana si ii spui: "Hai mai intai in Piata Mica". Ea rade si te urmeaza fericita.
Vazand Biserica Evanghelica, te gandesti cati oameni au muncit sa ridice o asemenea cladire? Cati au murit striviti de pietre in timp ce incercau sa le urce pe metereze? In spatele ei, calfele inca mai traiesc dupa obiceiurile vechi.
Acum trecem pe Podul Minciunilor. Ai grija, sa nu spui vreo minciuna, ca podul se va prabusii! Sau poate ca sasii i-au zis Liegenbrücke - Podul Culcat, nu Lügenbrücke - Podul Minciunilor.
Cu toate astea, totusi, sa nu spui vreo minciuna, sa nu riscam!

Cafenele cu terasele pline, te cheama sa bei un esspresso si sa te linistesti. E momentul pentru un moment de pauza, asa ca hai la Cafe Wien.
Ajungem exact la timp; soarele se lasa peste Orasul de Jos, pianina canta si tot acest spectacol se vede fara bilet. Turnul Bisericii e din ce in ce mai rosu, soarele se ascunde dupa cladiri si le face ca ochii acestora sa se inchida.
Prima zi in Sibiu se termina. Cortina cade, publicul se inclina si aplauda. Vis....Sibiu....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu