marți, 15 septembrie 2015

Transport in comun(e)


Ca in caruta comuna din fiecare comuna sau sat din tara, cand se pleaca organizat spre targuri. Cam la fel si in Craiova in orice mijloc de transport in comun: tarani, transpirati si babe. Ca la sate, cu diferenta ca taranii de oras sunt ma periculosi.
Ati observat ca in fiecare autobuz, microbuz sau tramvai, exista o baba (sau mai multe) care tot timpul coboara la urmatoarea? Baba aia care face galagie ca nu te ridici sa ii dai locul si cand o faci isi pune sacosele? Ce nu inteleg eu, daca tot coboara la prima, de ce tot le gasesc in autobuze?
Apoi mai sunt pe langa ea si altii care stau inghesuiti, lipiti de usa masinii, in timp ce in mijlocul culoarului e loc sa si dansezi.
Trecem apoi la cocalarii in maieuri, ce trebuie neaparat sa se tina de bara de sus din autobuz. Aroma de primavara razbate de la subrat si te invadeaza. O simti si cauti fereastra, pe care nu o poti deschide, pentru ca, mai tineti minte baba din usa? O trage curentul...asa ca sauna si putoare pana cand o sa coboare sconcsul.
Gasesti in cele din urma un loc liber langa o cucoana cu 10 sacose de rafie la ea, o galeata de oua si o ganta de voiaj. Si aici e smecheria. Sta linistita, nu schiteaza niciun gest ca ar vrea sa coboare la prima (probabil ca nu a invatat-o baba unde sa stea, pentru treaba asta), pana cand autobuzul semnalizeaza si incepe manevra de parcare in statie. Si aici, tine-te! Brusc ma intreba:"Coborati?" Nici nu apuc sa raspund bine ca nu, cand ma trezesc atacat cu cele 10 sacose, galeata de oua si geanta de voiaj. Doamna se pune in miscare si doboara tot in calea ei spre usa. Ca intrun atac asupra unei fortarete, ia cu asalt culoarul autobuzului in viteza spre iesire. Lipseste doar sa scoata sunetele de razboi.
Dupa razboi, din nou pace si liniste, ba chiar se aude muzica din spatele autobuzului, dintrun difuzor al unui telefon (da, inca se mai asculta manele pe telefon pe speaker). Ca o oda inchinata razboiului, un "OOOO, viata mea" sparge linistea.
Fete plictisite, oameni transpirati, babe cu sacose...toti se lipesc unul de celalalt si continua calatoria. Priviri in gol pe geam, discutii la telefon despre x si y, ba chiar si cate un selfie din cand in cand
Bine-ai venit la bord! Aseaza-te la fereastra, azi conduc eu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu