joi, 30 iunie 2011

Munca la...stat

Birou mare, aerisit, doua persoane in el, secretara si un secretar?!
" - Buna ziua, trebuie, sa completez si eu fisa asta si as dorii sa ma ajutati cu cateva informatii referitoare la locurile pe unde trebuie sa umblu." Ea se ridica lenes, ia fisa, se aseaza in fata unui calculator si incepe sa tasteze. Imi returneaza fisa si imi da indicatiile cerute. Rapid si eficient, relativ.
Trebuie sa iau 3 stampile de la biblioteci, cu doau dintre ele neavand nici macar cea mai mica tangenta: biblioteca germana si biblioteca facultati de litere?! Pe aia de la mecanica, o inteleg cat de cat.
Intru intrun birou, unde stau 10 persoane, printre diferite dosare, ascunsi pe dupa monitoare.
" nu va suparati, mai pot sa semnez si eu fisa asta?"
"NU!" imi raspunde o ochelarista si imi arata programul: 09 - 13:00. Ma uit la ceas, 13:25, vina mea. Dar totusi, din 10 oameni care stau in cacatul ala de birou si care nu faceau nimic altceva decat sa se ascunda dupa hartii, nu poate unu sa semneze si sa stampileze o foaie? Nu faceau nimic, STATEAU si vorbeau intre ei sau toti odata. Plm, plec spre alta sala. Directorul de la facultatea de fizica nu vrea sa-mi semneze fisa, abia il fac sa-mi spuna cum ajung la biblioteca germana. Altul care e angajat la STAT!!!
Ajung la nemti, imi pun stampila si imi explica, ca daca vreau, una din stampilele pentru biblioteca pot sa o obtin de la facultatea de litere.
La litere, 3 (trei) bibliotecare stau de vorba. Intind fisa, una o ia, semneaza, pune stampila si ma lasa sa plec fara sa intrebe nimic. Operativitate maxima, ca de-aia stau trei angajate intro camera de 20mp.
Urmeaza mecanica. Acolo, alte 3 (asa o fi in bibliotecile din facultati) bibliotecare. Dau de o usa cu un ghiseu si un buton de sonerie, cu afisul sunati! Sun, raspunde o voce : imediat! Si astept, si astept, si....cele 3 isi continua discutiile....si eu astept...Se deschide intr-un final ghiseul, bag fisa si din nou astept. Imi cauta fise de biblioteca, le las sa-si faca treaba. Dupa 5 minute de cautat, isi dau seama ca n-am trecut niciodata pe acolo. Pun stampila, semneaza si plec in sfarsit de acolo.
Posturi platite de stat, pentru STAT! Misto, nu?
De ce sa faca ceva, sa centralizeze toate datele si sa se tina o singura evidenta? Nu, mai bine hai sa angajam oameni multi, pe salarii mari, care se plang dupa ca le e scazut salariul, de la 2500 - 3000 lei, pentru cele mai prost platite posturi, pana la 2000 - 2500 lei pe luna. Adica plm, cum sa stai pe banii astia?
Macar se mai gaseste cate unu ca mine sa le dea de lucru aproape in fiecare an cu fisele de lichidare. Macar asa isi mai justifica si ei banii....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu