miercuri, 16 septembrie 2015

Repeta dupa mine: Sunt liber!


Alarma de la Sony, te trezeste mecanic. Te tarasti pana la baie, din oglinda te priveste un chip mahmur. Colgate, Listerine si afara din baie. Repede in drum spre iesire, bagi un Jacobs. Ford (sau orice alta marca de masina), ajungi la munca. Windos, clienti tampiti, roboti care vin la alt robot sa-si descarce nervii. Pauza, KFC si de data asta un Nescafe. Reiei activitatea din cubicalul tau, Windos din nou, roboti din nou. Privesti Casio de la mana, 5:00 PM. cheie in contact, drum spre casa. Mai faci cu mana la camera video, de pe stalpul din intersectie, mai incetinesti cand treci pe langa politie, caci si ei te vegheaza.
Auchan, Kaufland sau orice magazin. Si aici, din nou ai de luat o gramada de marci si branduri. Pizza acasa, Silva la doza, privesti cu creierul gol la Samsungul din sufragerie.
Sony suna, un prieten: hai la un Golden! Te imbraci: Nike, Puma si iesi. Castile Beats By Dre pe urechi, mainile adanc bagate in buzunar. Iti feresti ochii de firmele luminoase, fiecare semnalizand ceea ce iti trebuie tie. Toate te cheama si te mint ca au cea mai buna solutie pentru tine.
Lumea e comert, toti cumpara si vand ceva. Marca dupa marca, brand dupa brand, iti controleaza viata din prima clipa a diminetii pana in ultimul moment al zilei, cand inainte de a pune capul pe perna, iti setezi mecanic ora la care sa te trezeasca tehnologia dimineata.
Intimitate e posibil sa nu mai ai nici macar in baie, pentru ca si acolo ai telefonul cu tine. Fratele cel mare e mai real decat in 1984.
Tu nu mai cumperi lucruri, ele te cumpara pe tine. Stai la cozi interminabile sa cumperi primul model de telefon. Te inghesuii in magazine sa prinzi "reduceri"la orice cacat, care nu iti trebui, dar totusi il vrei. Ispita e reala si ispita profita.
Ai camere video peste tot si nu sunt de supraveghere. Oricum daca patesti ceva, dovezile sunt neclare. Dar cineva trebuie sa vada pe unde esti mereu.
Libertatea si conceptul de independenta sunt cele mai mari iluzii ale lumii moderne. Nu esti liber atat timp cat depinzi de cele mai stupide lucruri.
Nu esti liber cand esti supravegheat la orice pas. La fel ca un animal la zoo, esti inchis, cu diferenta ca tu nu vezi marginile custii.
Ochiul din cer nu e Sauron, dar totusi vede tot , stie tot. Si fara sa iti dai seama, chiar si tu vinzi. Vinzi informatii despre cel de langa tine. Dai drumul la o barfa, imprastii un zvon , tot sub falsa iluzie a libertatii: "sunt liber sa zic ce vreau".
Nu spui niciodata ce vrei tu, spui doar ce se vrea ca tu sa spui.

"Maselor li se poate acorda libertatea gandirii, pentru ca ele nu gandesc"

                                                                                               G. Orwell

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu