joi, 13 iunie 2013

Puzzle corporatist

...sau despre forma de sclavie moderna....


        Se ia un produs, se lanseaza pe piata, se face mega publicitate la el si este ultra mediatizat, pana cand incepe sa prinda radacini. Se creeaza spoturi tv, radio, net, presa scrisa, spoturi facute in asa fel incat sa-ti spele mintea, pana cand incep sa apara primii cumparatori. Si de aici, e can can, cum se zice.
Odata ce produsul are din ce in ce mai mult succes, compania se transforma de la mica afacere la o mega industrie, or sa apara si mici catei ce vor parte din osul cel mare. Firma mare, nava mama, abia asteapta micii paraziti care vor sa traiasca dupa ea, pentru ca de la micii paraziti poate sa primeasca bani, pentru ca micii paraziti, produc pentru ea.
Dar ce te faci cand esti un patron de mic parazit si o arzi in figuri de mare boss? Nimic mai simplu: angajezi oameni la mizeria ta de firma, care sa produca bani pentru tine, ca tu sa-ti poti lua banii de la nava mama. De preferat, aia pe care ii angajezi nu trebuie sa aibe o replica la ce zici tu, ca doar tu esti patron, nu trebuie sa stie mai mult decat ce stii tu si in niciun caz sa nu iti comenteze deciziile. De preferat sa lucreze pentru tine cat se poate de mult fara pauze si pe un salariu mic sau cel putin pe promisiuni de salariu mare. 
Si puzzel-ul e asa: fraier care munceste 12 ore zilnic pe un salariu de mizerie condus de un sef cu 4 clase, care se inchina unui patron cu liceul terminatm, ce detine firma asta parazit, care se hraneste din resturile firmei mama, firma conduse de cele mai multe ori de straini. 
Partea proasta la puzzle-ul asta e ca...e un mic lant sau o scara si daca prima treapta cedeaza...pai nu te mai poti catara sau daca o zala cedeaza...adio lant!
Seful mic o sa-si trimita sclavii la cursuri platite de firma cea mare, ca mai tarziu sa le poata reprosa ca deja se baga bani grei in curul tau. Seful mic, o sa iti spuna cand te angajezi ca iei salariu x, ca ai program de la a la b (labe decat in timpul liber, nu la serviciu) si ca mai primesti bonus cate o felatie la sfarsit de luna. Din ce spune el, doar partea cu felatia e 50 % adevarata, pentru ca la sfarsit de luna se dovedeste ca tu lucrezi de dimineata pana a 5 a zi noaptea, iei un cacat de bani si intradevar te alegi cu o felatie. Doar ca tot el e ara care se bucura de ea, ca iar ti-a dat prin gura si luna asta. 
Condusi de oameni cu clase mai putine decat trenurile, ne lasam sclaviti de orice parvenit, cu alt vocabular si alte cunostinte de matematica (ca de, in vestul tarii altfel se invata la scoala). 
Pacat ca inca nu isi da nimeni seama ce importanta are o mica piessa intr-un mare puzzle! Dar e timp si sper ca lumea sa afle...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu