sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Circ

Desi e de ceva timp in oras, abia azi m-am apropiat de cortul circului de langa Kaufland. Cand eram mic, am fost de cateva ori la circ si tin minte ca mi-a placut. Ba chiar m-am indragostit de o acrobata de acolo, care imi zambea. Probabil ca le zambea tuturor si eu credeam ca o face special pentru mine. Tin minte ca mi-a placut mult o farsa facuta de un clovn, unui oarecare din public, cand, dupa ce i-a aratat o scamatorie, i-a turnat o galeata de apa in cap. Si apoi ma fascinau animalele...deh...eram mic si nu imi dadeam seama ca nu e bine ce se intampla cu ele. Adica, animale ingradite in custi mici si fortate sa faca diverse trucuri pentru a amuza oameni. Animale lipsite de libertate pentru a face sa rada niste oameni care mai tarziu le-ar folosi sa le ia blana sau sa le linseze pentru hrana.
Acum parca nu mi se mai pare la fel de amuzant un elefant pus sa ridice piciorul la comanda sau sa se rostogoleasca pe pamant.
Azi am vazut la menajerie putine animale, animale clasice de circ: cai, zebre, camile. Si cu toate ca sunt foarte bine ingrijite, le simt triste, ingradite, lipsite de libertate. Si ma intreb de unde au bani oamenii de la circ sa le ingrijeasca, de unde au bani sa le ofere conditii bune, cand cupola circului e mai mereu goala.
E trista povestea animalelo de circ si e o dualitate in treaba asta: daca nu te duci la circ oamenii de acolo nu or  sa aibe bani sa le intretina, dar totodata, daca te duci, aceiasi oameni or sa se simta incurajati sa mai ia libertatea altor animale pentru a mari spectacolul.
Deci ce legem, animale deja inchise care or sa ajunga sa stea in conditii mizere sau din ce in ce mai multe animale inchise pentru ca oamenii le permit sa stea inchise?





locul animalelor salbatice e in salbaticie, nu sa stea inchise in custi, intre gratii de fier, ca sa faca ulterior jumbuslucuri pentru a amuza oameni!

Un comentariu: