miercuri, 28 decembrie 2011

Ignat

Costum negru, masina neagra, viata in roz. Se priveste linistit in geamurile negre de la limuzina si zambeste in timp ce isi sterge ceafa lata cu o batista. E o zi minunata de facut bani, de furat vieti, de distrus oameni. Urca in masina, pleaca cu scart, franeaza cu zgomot in fata Casei Poporului.
O mana intinsa din partea unui batran zdrentuit, ce ii cere mila. El trece mandru, arunca o privire plina de dispret catre batran, scuipa si trece mai departe nepastor. Ochii batranului privesc inlacrimati cum se indeparteaza. Azi o sa fie inca o zi fara mancare.
In Casa, e ora dejunului. Mese intregi intinse, pline cu mancare din belsug. Si porci imbracati la costum se infrupta batandu-se pe burta si razand zgomotos. Mirosul de parfumuri scumpe nu le acopera mirosul de cocina. Si mananca zcomotos, plescaie, rumega cu viteza, razand demonic.
Apoi rutina zilnica, legi de votat, oameni de distrus, mase de dobitoci trimise catre pierzanie. Sedinte incheiate, drum spre masina.
Batranul e tot in fata portilor, ghemuit de frig, privindu-l iar de sub cartoanele din care isi facuse culcusul. Din nou nepasdaere, ba mai mult il priveste si isi acoepra gatul cu fularul lui de casmir. Porneste masina, plangandu-se ca la 50.000 cat a dat pe ea, "nu se incalzeste instant, pe gerul asta nenorocit". Pleaca. Strazi aglomerate, claxoane, noxe. O mama isi tine cei trei copii de mana si traverseaza strada. Frana brusca, injuraturi, lasa geamul jos si ii striga: "Curvo!!! Du-i la orfelinat nu mai umbla cu ei pe strazi! S-a umplut lumea de bastarzi saraci."
Ajunge in fata vilei, deschide portile, parcheaza si coboara din masina.
De undeva, doi ochi ii urmaresc fiecare miscare. Ochii respira ritmic ascunsi, un zgomot de piedica trasa se aude din dreptul lor si apoi..."Hei porcusorule! Cum ti-a mers azi?"
Porcul ridica privirea catre locul de unde ii vorbisera ochii si se priveste in reflectia lunetei. O bubuitura puternica sparge cerul, un caine latra speriat si in rest vede sange pe pavaj, pe masina pe costumul lui scump. In ca un porc mort inainte de Craciun si in seara asta o sa mai fie si altii.
E ziua Ignatului!

Un comentariu: